Petita introducció sobre els bacteris ..

ELS BACTERIS


Els eubacteris (Eubacteria o Bacteria), col·loquialment anomenat
bacteris (tot i que, estrictament parlant, aquest terme també inclouria els arqueobacteris, un grup diferent de procariotes) són un gran grup de microorganismes unicel·lulars. Solen mesurar uns quants micròmetres de llargada, i presenten una gran varietat de formes.

Els eubacteris juguen un paper vital en el reciclatge de nutrients, i molts passos importants dels
cicles de nutrients depenen d'ells, com ara la fixació del nitrogen de l'atmosfera i la putrefacció.
Tanmateix, la majoria d'eubacteris no han estat definits, i només aproximadament la meitat dels
fílums d'eubacteris inclouen espècies que es poden cultivar dins un laboratori. L'estudi dels bacteris és conegut com a bacteriologia, i és una branca de la microbiologia. Al cos humà hi ha aproximadament deu vegades més cèl·lules eubacterials que humanes, amb grans quantitats d'eubacteris a la pell i el sistema digestiu. Tot i que la gran majoria d'aquests bacteris són inofensius gràcies als efectes protectors del sistema immunitari, i alguns d'ells són beneficiosos, alguns són bacteris patògens i causen malalties infeccioses, incloent-hi el còlera, la sífilis, l'àntrax, la lepra i la pesta.Als països desenvolupats s'utilitzen antibiòtics per a tractar infeccions bacterials, així com en diversos processos agrícoles, de manera que la resistència als antibiòtics s'està tornant habitual. A la indústria, els eubacteris són importants en processos com ara el tractament d'aigües residuals, i la producció de formatge i iogurt per mitjà de la fermentació, així com en la biotecnologia i en la manufacturació d'antibiòtics i altres productes químics.